top of page

DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI

 

1-ASD VE VSD (Doğumsal kalp delikleri)

 

Tanım 

         

Kalp,  iki adet karıncık (ventrikül) ve iki adet kulakçık (atriyum) olmak üzere  4 odacıktan oluşmaktadır. Temel görevi kendine ulaşan temiz kanı aorta vasıtası ile tüm vücuda ve kirli kanı pulmoner damar aracılığı ile akciğerlere pompalamaktır. Sol kalp tarafında temiz kan, sağ kalp tarafında kirli kan vardır ve normalde sol taraf ile sağ  taraf arasında bağlantı yoktur. Bazı doğuştan kalp hastalıklarında sol taraf ile sağ taraf arasında geçiş olabilmektedir.  Toplum içinde kalpte delik var şeklinde ifade edilen bu durum kulakçıklar arasında olduğunda atriyal septal defekt (ASD), karıncıklar arasında oluştuğunda ventriküler septal defekt (VSD) adı verilmektedir.

 

Nasıl Tanı Konulur?    

    

ASD veya VSD bebekken fark edilebileceği gibi bazen erişkin çağa kadar da farkedielemeyebilir. Muayenede üfürüm duyulduğunda şüphelenilir ve kesin tanı kalp ultrasonu yani ekokardiyografi ile konulur. Aynı zamanda eko ile sağdan sola geçen kan miktarı da hesaplanabilmektedir. Geçiş yapan kan oranına göre hastaların kalp deliklerini kapatma kararı verilir.

ASD-VSD  Tedavisi Nedir?

Anormal geçiş yapan kan oranı belli bir değerin üzerine çıktığında deliğin kapatılması gerekmektedir. Kapatma işlemi eskiden sadece ameliyat ile yapılmakta idi fakat artık uygun kalp delikleri ameliyatsız da kapatılabilmektedir. Kasıktan kateter aracılığı ile kalp deliğine gönderilen şemsiyeler ile kalp deliklerini kapatmak mümkündür.  Bu işlemin öncesinde ayrıntılı eko ve tee (yutturularak yemek borusundan yapılan eko) ile kalp deliğinin kasıktan kapatmaya uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir.

2-Pulmoner Darlık

Kalpten akciğerlere gönderilen kan sağ karıncık çıkışında pulmoner kapaktan geçer. Pulmoner kapakta doğuştan darlıklar oluşabilir.

Pulmoner darlık kişide nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlere neden olabilirken bazen hiçbir şikayet oluşturmadığı da gözlenmektedir. Hastaların muayenesi esnasında üfürüm duyulur ve yapılan eko ile kesin tanı konulur.

Pulmoner Darlık Nasıl tedavi Edilir?

Eskiden tedavide tek seçenek ameliyat idi fakat şu anda uygun olan tüm vakalarda kasıktan gönderilen balon ile kapak darlığı açılabilmektedir. Böylece ameliyatsız olarak pulmoner darlık tedavi edilebilmektedir.

3-Patent Duktus Arteriozus (PDA)

Çıkan ana atardamarlar olan aorta ve pulmoner arter (akciğer atardamarı) arasında bağlantı olması durumudur. Bu bağlantı nedeni ile kalp deliklerinde olduğu gibi temiz kan ve kirli kan birbirine karışmaktadır.

PDA’lı hastalarda erken yorulma, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi şikayetler olabilir. Muayene esnasında üfürüm duyulması ile şüphelenilir. Kesin tanı eko ve tomografi ile konulur.

PDA Tedavisi Nedir?

Kapatma işlemi eskiden sadece ameliyat ile yapılmakta idi fakat artık uygun kalp delikleri ameliyatsız da kapatılabilmektedir. Kasıktan kateter aracılığı ile geçişin olduğu bölgeye gönderilen şemsiyeler ile PDA’yı  kapatmak mümkündür. 

Medicana Ataşehir Hastanesi

Küçükbakkalköy

 34750 - Ataşehir/İSTANBUL

  • Google+ Basic Black
Acil Durumlarda:
0850 460 34 34

© 2023 by Maple Park Family Practice. Proudly created with Wix.com

bottom of page